Servicii Funerare Brasov
Legal

Ce faci in cazul unui deces la domiciliu

De-a lungul vieții, ne confruntăm cu multe provocări, iar pierderea unei persoane dragi poate fi una dintre cele mai dificile. Dacă te afli în situația în care cineva apropiat a decedat acasă, este esențial să știi cum să procedezi.

Anunțarea Decesului: În caz de deces la domiciliu, este necesar să contactezi o agenție funerară pentru informații privind procedurile legale.

Constatarea Decesului: Constatarea decesului se face de către medicul de familie, medicul agenției funerare sau, în anumite cazuri, de medicii Serviciului de Ambulanță. În cazul deceselor accidentale sau violente, se implică medicul legist.

Certificatul Medical Constatator al Decesului (CMCD): Acest certificat se întocmește de medicul care a constatat decesul, înregistrând datele personale ale decedatului și cauza plus data decesului.

Îmbălsămarea și Toaletarea: În România, îmbălsămarea este o cerință legală obligatorie, urmându-se apoi cosmetizarea și toaletarea persoanei decedate.

Eliberarea Certificatului de Deces: Acest act se întocmește la Serviciul Public Comunitar Local pentru Evidența a Persoanelor sau la ofițerul de stare civilă.

Transportul Funerar: Organizarea transportului funerar al persoanei decedate este un aspect important, implicând transportul sicriului de la domiciliu la capelă și apoi la locul înmormântării.

Depunerea la Capelă: Conform legii, depunerea la capelă este obligatorie, deoarece priveghiul acasă a fost interzis.

Înmormântarea: Acest pas include organizarea slujbei religioase și transportul sicriului la biserica sau cimitir.

Ajutorul de Deces: Este un sprijin financiar acordat de Casa de Pensii pentru acoperirea cheltuielilor cu înmormântarea.

Este important să reții că, în cazul morții violente sau accidentale, există proceduri speciale și termene diferite pentru declararea decesului. De asemenea, în cazul în care te confrunți cu dificultăți în gestionarea acestor proceduri, agențiile de pompe funebre pot oferi sprijin valoros. Dacă dorești informații suplimentare, ne poți contacta non-stop la telefon: 0725.722.722.

Articole similare

Phone icon
Sunati acum!