Servicii Funerare Brasov

Servicii de incinerare

cristi

SERVICII DE INCINERARE

Incinerarea umana este o practica foarte veche in istoria omenirii, insa primul crematoriu uman din Europa infiintat ca unitate destinata acestui proces a aparut in Anglia în anul 1878. In Romania primele incinerari au fost efectuate in anul 1928 odata cu edificarea crematoriului Cenusa din Bucuresti.

In Romania, ca si in multe alte state incinerarea este o optiune a fiecarui cetatean. Incinerarea are un statut egal, din punct de vedere legal, cu inhumarea.

Dreptul la incinerare este legiferat prin Noul Cod Civil (2011), art. 80, referitor la Respectarea vointei persoanei decedate:

„(1) Orice persoana poate determina felul propriilor funeralii si poate dispune cu privire la corpul sau dupa moarte. In cazul celor lipsiti de capacitate de exercitiu sau al celor cu capacitate de exercitiu restransa este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau, dupa caz, al tutorelui. (2) In lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate, va fi respectata, în ordine, vointa sotului, parintilor, descendentilor, rudelor în linie colaterala pâna la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti în a carui raza teritoriala a avut loc decesul. In toate cazurile se va tine seama de apartenenta confesionala a persoanei decedate”.

Incinerarea umana se realizeaza doar in unitati specializate, crematorii, publice sau private. Corpurile umane sunt incinerate individual, in camere dotate corespunzator din punct de vedere tehnologic, izolate si la temperaturi foarte inalte astfel incat ramasitele sa fie sub forma de cenusa. Pentru a realiza incinerarea se utilizeaza combustibili, iar corpurile sunt asezate in sicrie realizate din materiale inflamabile. Dupa derularea procesului se elimina materialele straine care nu au ars (implanturi dentare, placi, tije etc.), iar ramasitele sunt colectate intr-o urna si lasate sa se raceasca pentru o vreme. Deoarece cenusa contine si elemente cu o granulatie mai mare. Este trecuta printr-un proces scurt de faramitare pana cand ajunge sub forma de praf, dupa care este depusa in urna si inmanata familiei, care are posibilitatea de a o pastra pentru amintire sau de a o imprastia in natura, pe mare, pe munte sau intr-un loc special.

Pentru a realiza incinerarea este necesar ca familia sa aiba toate actele necesare pentru a indeplini conditiile legale de incinerare umana (sunt descrise in urmatorul paragraf). In cazul in care pacientul are bijuterii pe corp (cercei, inele, pierce-uri etc), este necesar ca acestea sa fie scoase Inainte de a fi incinerat. Daca pacientul a avut implantat un stimulator cardiac sau alte elemente asemanatoare este necesar ca acestea sa fie îndepartate deoarece pot exploda in timpul procesului. Corpul ce urmeaza a fi incinerat trebuie sa fie asezat intr-un sicriu realizat dintr-un material usor inflamabil, dar suficient de rezistent pentru a fi manipulat de catre personalul crematoriului.

Pentru a realiza incinerarea umana este necesar ca familia sa obtina urmatoarele acte: certificat de deces, adeverinta de incinerare, certificat de imbalsamare, aviz sanitar de transport (unde este cazul).

Programare pentru incinerare – care se poate realiza numai în baza actelor enumerate mai sus și a actului de identitate (copie și original) al persoanei care solicit incinerarea. Programarea se face la crematoriul uman din incinta I.N.M.L. Mina Minovici

Vă suntem alături în efectuarea tuturor procedurilor legale, astfel încât procesul să fie simplificat pe cât posibil. Vă sprijim în organizarea ceremoniei și ne ocupam de toate detaliile ce privesc acest serviciu de incinerare.

De obicei, procesul de incinerare dureaza între 1 si 3 ore si depinde de factori ca materialul sicriului in care este amplasat corpul, temperatura, greutatea corpului s.a.

Dupa finalizarea procesului de incinerare ramasitele sunt sub o forma de pasta alba, care este lasata sa se raceasca, dupa care este trecuta printr-un proces tehnologic prin care se scade granulatia pana ajunge sub forma de cenusa. Cenusa este colectata intr-o urna si inmanata familiei.

Cenusa se depoziteaza in o urna care este inmanata familiei. Acestia au posibilitatea de a depozita urna intr-un loc special amenajat in cazul oraselor unde exista astfel de locuri (columbare) sau pot sa opteze pentru a pastra urna acasa. O alta optiune este de a imprastia cenusa in natura, pe mare, pe munte sau intr-un loc special.

Optiunea de a fi incinerat sau inhumat apartine fiecarei persoane in parte in cazul in care aceasta ti-a exprimat dorinta in timpul vietii, sau familiei acesteia. Strict din punct de vedere financiar procesul de incinerare este mai ieftin decat cel de inhumare (aprox. de 3 ori mai ieftin ), fapt datorat micsorarii numarului locurilor de veci, a costurilor amenajarii si intretinerii mormintelor, a obiceiurilor populare s.a.

In cazul in care se doreste, familia poate sa asiste la procesul de incinerare.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu aceasta, dar puteți renunța, dacă doriți. Accepta Mai mult

NONSTOP